Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε την Μεσογειακή διατροφή, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists), καθώς περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, εθίμων, συμβολισμών και παραδόσεων, που συνδέονται με τη διαδικασία καλλιέργειας, παρασκευής και κατανάλωσης προϊόντων στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.
Η Κροατία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Κύπρος ήταν οι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας, δίνοντας έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της Μεσογειακής διατροφής στον πολιτισμό και την παράδοση, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα της γης και των θαλασσών, την καλή υγεία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και το σεβασμό της διαφορετικότητας και τον αναγνωρισμένο ρόλο των γυναικών στη μετάδοση γνώσεων, τεχνικών και παραδόσεων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας, δημιούργησαν την Ομάδα των Φίλων για την Μεσογειακή Διατροφή: Πολιτισμός, Υγιεινή και Βιώσιμα Τρόφιμα για την Ατζέντα του 2030. Η πρώτη άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες (28.6.18) το πρωί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, με Μεσογειακό πρόγευμα εργασίας υπό την Προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου.
Ο κ. Κορνηλίου, στα εισαγωγικά του σχόλια, επεσήμανε ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της ιστορία και του πολιτισμού της Κύπρου και αποτελεί σύμβολο της κοινής κληρονομιάς των χωρών του λεκανοπεδίου της Μεσογείου. Ενώ μπορεί κάποιος να βρει διαφορετικές παραλλαγές της διατροφής από χώρα σε χώρα, η χρήση του ελαιόλαδου είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις χώρες που μοιράζονται την Μεσογειακή Διατροφή. Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, ότι η φιλοξενία στις Μεσογειακές χώρες που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, είναι στενά συνδεδεμένη με τις κουζίνες τους.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Κύπρος εφαρμόζει μια σειρά πολιτικών με στόχο την προώθηση αυτής της υγιεινής διατροφής μεταξύ των πολιτών της και ιδιαίτερα των παιδιών. Η σημασία της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα – είπε – λόγω της ανάπτυξης νέων διατροφικών συνηθειών από διάφορους λαούς, που συνδέονται στενά με την αλλαγή στον τρόπο της καθημερινής ζωής και την παγκοσμιοποίηση.
«Με την αύξηση της συζήτησης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο και ενόψει της Ατζέντα 2030 και ιδιαίτερα του SDG3 για την Υγεία και Ευημερία και τη Δεκαετία του ΟΗΕ για τη Διατροφική Δράση, ξεκινούμε σήμερα την Ομάδα Φίλων σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή και τα πολυάριθμα οφέλη και να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε στην επίτευξη αυτού του στόχου» είπε καταληκτικά ο κ. Κορνηλίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, Λιβάνου, Μάλτας, Κροατίας, Αιγύπτου, Ισπανίας, Μαρόκου, Ρουμανίας, Αλγερίας, Μαυροβουνίου, Τυνησίας και Αλβανίας οι οποίοι και αντάλλαξαν ιδέες για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.