December 26, 2024

Ομιλία καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη – Columbia Law School – Νέα Υόρκη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Απριλίου, στο Columbia Law School στη Νέα Υόρκη, η ομιλία του επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη με θέμα “The “Frozen” Cyprus Problem: Whither International Law?”. Τον κ. Κωνσταντινίδη παρουσίασε στο ακροατήριο που αποτελείτο από 30 περίπου φοιτητές και αρκετούς ακαδημαϊκούς, η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διπλωματίας στο Columbia Law School κα Lori Damrosch.

Ο κ. Κωνσταντινίδης στην ομιλία του, έκανε μια σύνοψη της ιστορικής εξέλιξης του Κυπριακού προβλήματος που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, με έμφαση στα νομικά προβλήματα που το πλαισιώνουν και υπογράμμισε ότι η μη επίλυση του εξακολουθεί να επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας με την Ελλάδα καθώς και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ.

Αρχικά έκανε αναφορά στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, τις δικοινοτικές ταραχές που ακολούθησαν και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963, το πραξικόπημα του 1974 και την Τουρκική εισβολή που ακολούθησε με πρόφαση τη Συνθήκη Εγγυήσεων. Όσο αφορά την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, τόνισε ότι η αποσχιστική αυτή οντότητα δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος εκτός από την Τουρκία, ενώ έχει καταδικαστεί από τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στα διάφορα σχέδια που εμφανίστηκαν κατά καιρούς για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όπως το σχέδιο Acheson, του Galo Plaza, του Perez de Cuellar, του Boutros-Boutros Ghali και το πιο πρόσφατο το 2004, το σχέδιο Annan το οποίο απορρίφθηκε από την πλειoψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Μετά το σχέδιο Annan, υπογράμμισε ο καθηγητής, υπήρξε μια στασιμότητα στο Κυπριακό πρόβλημα, με τις συνομιλίες να επαναρχίζουν το 2008. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι αναμένεται να ξαναξεκινήσουν τον επόμενο μήνα μετά την απόσυρση του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή κυβέρνηση στις συνομιλίες για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας είναι, μεταξύ άλλων, το εδαφικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών τους, το θέμα των εποίκων και της διακυβέρνησης. Τέλος ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο.