Στο πλαίσιο του ετήσιου δείπνου του που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 4 Μαΐου, το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τίμησε την αμερικανική εταιρεία Noble Energy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Charles Davinson. Στο δείπνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και Ελλάδας κα Σοφιανού και κ. Ηλιόπουλος και ανώτερα στελέχη της Noble Energy.
Του δείπνου προηγήθηκε συζήτηση με θέμα τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και το πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτές Αμερικανοί επιχειρηματίες. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Αντιπρόεδρος της Nobel Energy κ. Terry Gerhart, ο Ανώτερος Διευθυντής της κυπριακής εταιρείας Abacus κ. Κωνσταντίνος Χιώτης, ο Υπεύθυνος των Άμεσων Φορολογικών Υπηρεσιών της PricewaterhouseCoopers στην Κύπρο κ. Νίκος Χειμαρίδης, ο Διευθυντής του Cyprus Tax Desk στη Νέα Υόρκη της PricewaterhouseCoopers κ. Κωνσταντίνος Λεοντίου, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ κα Anastasia Xenias, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν Ανώτερος Σύμβουλος της εταιρείας Red Apple Group κ. James C. Hansel.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βάσος Βασιλείου ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές και τους χορηγούς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα οικονομικό και πολιτικό κομβικό σημείο όπου η ανακάλυψη του φυσικού αερίου μπορεί να αλλάξει το γεωπολιτικό και οικονομικό της μέλλον, αλλά και της περιοχής. Η συνεισφορά της Noble Energy στην οικονομία, είπε, είναι σημαντική αφού οι γεωτρήσεις για ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές στην Κύπρο και στην περιοχή, ενώ μακροχρόνια προβλέπονται σημαντικά έσοδα από την εκμετάλλευση και εξαγωγή των υδρογοναθράκων.
Στη συνέχεια ο συντονιστής κ. Hansel παρουσίασε τους ομιλητές δίνοντας πρώτα τον λόγο στον Αντιπρόεδρο της Noble Energy για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κύπρο και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα.
Ο κ. Gerhart μίλησε για τις εμπειρίες της εταιρείας Noble Energy για εξόρυξη υδρογονανθράκων και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ και άλλων χωρών παγκοσμίως. Στην περίπτωση της Κύπρου ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις εδώ και αρκετό καιρό και τώρα η Noble Energy σχεδιάζει τη φάση αξιολόγησης του σχεδίου και συνεργάζεται πολύ στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Σε σχέση με το εμπορικό πλαίσιο, είπε, υπάρχει μια κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης και Noble Energy προκειμένου να καταστεί το έργο έτοιμο για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης και εκμετάλλευση. Δυνατότητα εξαγωγής, είπε, θα υπάρχει περίπου σε 48 μήνες, ενώ διευκρίνησε ότι απαιτούνται περίπου 38 μήνες για να οικοδομηθεί η τεράστια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης.
Ο κ. Χιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή αλλά δυναμική οικονομία όπου η συμβολή του τομέα υπηρεσιών ανέρχεται περίπου σε 80% του Ακάθαρτου Εγχώριου Προϊόντος. Οι κύριοι συντελεστές στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο τουρισμός που παραδοσιακά έχει κύριο ρόλο στην οικονομία της Κύπρου και, παρόλο που είχε μια μείωση την τελευταία δεκαετία, υπάρχει πλέον σταθεροποίηση. Ο ναυτιλιακός τομέας, συνέχισε, έχει δείξει μεγάλη αύξηση και η Κύπρος κατατάσσεται 10η σε στόλο παγκοσμίως ενώ διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο ναυτιλιακής διαχείρισης μετά το Αμβούργο. Όσον αφορά στις τραπεζικές υπηρεσίες, υπογράμμισε ότι στην Κύπρο λειτουργούν αρκετές διεθνείς και τοπικές τράπεζες και γενικά οι υπηρεσίες και ο τομέας ενέργειας θα είναι οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις στην οικονομία της χώρας στο εγγύς μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή τι ακριβώς είναι αυτό που καθιστά την Κύπρο τόσο ελκυστική σε πολυεθνικές εταιρείες, ο κ. Λεοντίου απάντησε ότι αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως πλατφόρμα για τις επενδύσεις τους σε άλλες χώρες γιατί επιζητούν ένα χώρο που να έχει μια καλή σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας. Το φορολογικό σύστημα της Κύπρου και ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται μόλις σε 10%, είπε, και πρόσθεσε ότι συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών είναι και η υψηλή μόρφωση των Κυπρίων.
Στην ερώτηση του συντονιστή ποιές είναι οι κύριες κατηγορίες προϊόντων που εξάγονται στην Κύπρο, η Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κυβέρνησης κα Xenia απάντησε ότι οι αμερικανικές εξαγωγές ανέρχονται στο ποσό των $100 εκ. με κύρια προϊόντα εξαγωγής τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα. Πρόσθεσε ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην Κύπρο σίγουρα θα ανοίξει νέες προοπτικές και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και άλλων τομέων όπως ο τουρισμός, ιδιαίτερα με τη δημιουργία καζίνο, αλλά και προσέλκυσης αμερικανικών επιχειρήσεων-αλυσίδων, τονίζοντας ότι το μέλλον διαφαίνεται πολύ θετικό για την Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που παίρνει η κυπριακή Κυβέρνηση για να βελτιώσει τη θέση της ως ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, ο κ. Χειμαρίδης σημείωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει στη συνέχιση του σχεδίου για εξόρυξη υδρογοναθράκων φέρνοντας ειδικούς στον τομέα αυτό για να αποφασιστεί το επόμενο βήμα. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι έχει οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωριστεί από πολλές χώρες έφερε αίσθημα βεβαιότητας παρά την αμφισβήτηση της Τουρκίας. Η πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση, είπε, θα ήταν μέσω ενός αγωγού στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, κάτι παντελώς αδύνατο λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, ή δημιουργία ενός αγωγού στην Ελλάδα, πράγμα οικονομικά μη βιώσιμο. Η πιο εφικτή λύση είναι η υγροποίηση του φυσικού αερίου και διανομή του, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Noble Energy ανέφερε ότι αφού μελετήθηκαν όλες οι επιλογές η πιο πρακτική λύση είναι η LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) το οποίο είναι ένα αγαθό που μπορεί να αποσταλεί σε όλες τις αγορές παγκοσμίως και το επόμενο βήμα της Noble είναι η συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση του κατάλληλου εμπορικού πλαισίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δεύτερη φάση αδειοδότησης, ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι περισσότερες από 70 εταιρείες ενδιαφέρθηκαν και αγόρασαν στοιχεία από σεισμολογικές έρευνες που έγιναν και στις 12 Μαΐου θα γνωρίζουμε πόσες εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση.
Σε ερώτηση πώς περιμένουν σε μακροπρόθεσμη βάση ότι οι υδρογρονάθρακες μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Κύπρου και τι πλεονεκτήματα θα της προσφέρουν, ο κ. Χειμαρίδης τόνισε ότι πρωτίστως θα επωφεληθεί η οικονομία της χώρας. Παράλληλα θα απαιτηθεί μια μεγάλη υποδομή ώστε το φυσικό αέριο να υγροποιείται και στη συνέχεια να εξάγεται σε διάφορες αγορές δίνοντας την ευκαρία για πολλές επενδύσεις στον τομέα ενέργειας. Μακροπρόθεσμα τα έσοδα που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα υπάρξουν νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ για την ενέργεια και αν είμαστε αρκετά έξυπνοι θα επωφεληθούμε, είπε.
Στο ερώτημα πώς θα αλλάξει το μέλλον της Κύπρου, ο κ. Gerhart είπε ότι θα υπάρξει μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης, μείωση ρύπων στην ατμόσφαιρα, θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις προς υποστήριξη του τομέα της παραγωγής ενέργειας και της δημιουργίας της υποδομής για την παραγωγή, και οι πολίτες θα απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη από τα έσοδα.