December 26, 2024

Ομιλία Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στο Fairleigh Dickinson University με θέμα “Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ένωση”

Για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε την Τετάρτη 7 Μαρτίου στο Fairleigh Dickinson University στην Νέα Υερσέη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η διάλεξη ήταν στα πλαίσια της «Σειράς Διαλέξεων Πρέσβεων» την οποία έχει καθιερώσει το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Πρέσβεων των ΗΕ» του οποίου προεδρεύει ο πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη Ahmad Kamal . Τον κ. Μαυρογιάννη καλωσόρισε στο Πανεπιστήμιο ο Διευθυντής του προγράμματος “ Global Scholars Program ” Καθηγητής Σαμουήλ Ραφαηλίδης ενώ τον παρουσίασε στους παρευρισκομένους ο κ. Ahmad Kamal o ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο για τον Κύπριο Πρέσβη όσο και για την Κύπρο και το πρόβλημα της αλλά για το ρόλο της στα Ηνωμένα Έθνη.

O κ. Μαυρογιάννης στην ομιλία του αφού έκανε μια ανασκόπηση της πορείας της Κύπρου προς την Ε.Ε. και τόνισε τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς που ανέκαθεν είχε η Κύπρος με την Ευρώπη, επισήμανε την σημασία της διεύρυνσης στην ενίσχυση της θέση της Ε.Ε. στο παγκόσμιο σύστημα και στην ανάδυση του γεωπολιτικού της ρόλου στην διεθνή σκηνή.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου, τόνισε ότι, παρά την επιθυμία μας να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος αυτό δεν μπόρεσε να γίνει δυνατό λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκικής πλευράς στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι η ένταξη έλαβε χώρα ανεξάρτητα της λύσης του προβλήματος και σύμφωνα με την συνθήκη προσχώρησης η οποία προνοούσε ένταξη ολόκληρης της νήσου με αναστολή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκανε επίσης αναφορά στα αμοιβαία οφέλη, κοινωνικοπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά που προκύπτουν από την ένταξη τόσο για την Κύπρο όσο και για την ίδια την ΕΕ.

Όσο αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι από το 2004 δεν υπάρχει κινητικότητα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων λόγω της στάσης της Τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί για την προετοιμασία ουσιαστικού διαλόγου. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο καταλυτικός ρόλος της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού δεν έχει πάψει και μετά την ένταξη να ισχύει, ενώ υπογράμμισε ότι η προοπτική της ένταξης και αργότερα η ίδια η ένταξη δημιούργησε για πρώτη φορά σημαντικές εξελίξεις. Τέτοιες, είπε, είναι η μερική άρση των περιορισμών το 2003 στην ελευθερία διακίνησης από το κατοχικό στρατό λόγω πίεσης από την επικείμενη ένταξη της Κύπρου το 2004, η έναρξη εσωτερικών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής της ΕΕ, οι θετικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, η έκδοση χιλιάδων διαβατηρίων, ταυτοτήτων και πιστοποιητικών γεννήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκυπρίους, η απασχόληση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και η ένταξη τους στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας, η ελεύθερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία το κράτος παρέχει στους Τουρκοκύπριους και άλλα.

Αναφορικά με την Τουρκία ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι είναι ένας σημαντικός γείτονας με τον οποίο επιθυμούμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα αλλά πρώτα, σημείωσε, η Τουρκία θα πρέπει να εναγκαλιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και να τις κάνει πράξη. Μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, τόνισε, σίγουρα θα αφαιρέσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία. Γι’ αυτό, είπε, η Τουρκία, αν πράγματι επιθυμεί την ένταξη της στην ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να υποσκάπτει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το να προωθεί ως χωριστή οντότητα τις κατεχόμενες περιοχές ή την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Θα πρέπει η Τουρκία, πρόσθεσε, να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και κατ’ επέκταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεργαστεί όπως και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία για την πλήρη και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8 ης Ιουλίου του 2006 με σκοπό την προσεκτική προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού.

Την διάλεξη παρακολούθησαν 70 περίπου φοιτητές και καθηγητές. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Joseph Kiernan , ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ομάν Fuad Al – Hinai , ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σουαζιλάνδης Ewald Wensley Limon και άλλα μέλη διπλωματικών αποστολών.