Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία για 36 συνεχή χρόνια έθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τρίτη Επιτροπή έχει ως αντικείμενο της θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και εξετάζει την τρέχουσα περίοδο στα πλαίσια των εργασιών της, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος μιλώντας την Τετάρτη (27.10.10) στην Επιτροπή, είπε, ότι από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυπριακός λαός όλα αυτά τα χρόνια,στερείται συλλογικά, το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη. Ακολούθως έκανε αναφορά στις παραβιάσεις που μαζικά διαπράττονται για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200,000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Όλες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είναι καταγραμμένες και καταγγέλλονται σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Στην συνέχεια ο Κύπριος Πρέσβης έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε σημαντικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο των οποίων οι πρόνοιες παραμένουν σε ισχύ, σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) όπου διαπιστώνονται οι πιο πάνω παραβιάσεις καλώντας την Τουρκία να ενεργήσει για την αποκατάσταση τους, αλλά και σε έγγραφα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα οποία δίδουν κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρόπους θεραπείας τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου όπως οι Αρχές Πινέϊρο ( Pinheiro Principles ) που προνοούν το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης της περιουσίας τους ως μέσου επίλυσης των διαφορών.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κατήγγειλε την κατοχική δύναμη για συστηματική πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων με στόχο να επηρεάσει προς όφελος της μια διευθέτηση στο κυπριακό και πρόσθεσε ότι η πράξη αυτή, δηλαδή της παράνομης μεταφοράς πολιτών της κατοχικής δύναμης στο υπό κατοχή έδαφος, παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης και συνιστά στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έγκλημα πολέμου.
Ακολούθως ο κ,. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στην συστηματική και ευρεία καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς ως μιας ακόμα προσπάθειας της Τουρκίας να χαλκεύσει την ιστορία και τόνισε ότι η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου δεν συνιστά μόνο έγκλημα κατά της Κύπρου αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ευχαρίστησε την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο και την ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) για τις προσπάθειες τους που αφορούν την εκταφή, ταυτοποίηση και απόδοση των λειψάνων στους συγγενείς, τόνισε όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό αλλά ότι η Τουρκία θα πρέπει σύμφωνα με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, να συμμορφωθεί με τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και την διεθνή πρακτική για αποτελεσματική έρευνα διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε, ότι για δύο περίπου χρόνια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα του ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, διεξάγουν συνομιλίες κάτω από τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό που να βασίζεται στην δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για να ευδοκιμήσει όμως-πρόσθεσε- η προσπάθεια αυτή, οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο πρέπει να τερματιστούν άμεσα και τόνισε ότι απώτατος στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση και η προάσπιση του πιο ψηλού επιπέδου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της. Υπογράμμισε ακολούθως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να τερματιστεί η κατοχή μεγάλου μέρους της χώρας του από την ξένη κατοχική δύναμη.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καταλήγοντας επισήμανε ότι τα ψηφίσματα των
Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού ιδίως από μια χώρα που σήμερα παρακάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Αυτό- τόνισε- είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και και για την αξιοπιστία και ηθική υπόσταση του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών όπως και ολόκληρης της διεθννούς κοινότητας.